Copyright © 2020
Een van \'s werelds grootste melkpoederproducenten vergroot haar verpakkingsproductie met Votech machines

Vanwege de groeiende vraag naar melkpoeders was Vreugdenhil genoodzaakt haar productiecapaciteit uit te breiden. In Votech vond men hiervoor de geschikte partner. Het complete project bestond uit 7 fases welke op basis van een strakke planning moesten worden uitgevoerd. De fases bestonden onder ander uit het demonteren van oude machines, het verzetten van bestaande machines en het plaatsen van de nieuwe equipment. De grootste uitdaging binnen het project was misschien wel dat tijdens al deze werkzaamheden de productie maximaal 3 dagen mocht stil liggen.

Met slechts anderhalve dag stilstand is dit doel ruimschoots gehaald. De uitdaging zorgde voor extra motivatie en creatieve ingevingen bij zowel Vreugdenhil als Votech. Potentiële problemen werden gezamenlijk vrijwel direct opgelost.

Nog een extra uitdaging voor de engineering van Votech waren de +/- 30 kolommen welke verspreid in het productieveld stonden. Een kolom staat zelfs midden in één van de vulmachines. De equipment werd bijna tot op de millimeter precies uitgetekend om alles passend te maken. 

Vreugdenhil Scharsterbrug beschikt nu na het project over 4 zakkenvulmachines welke uitkomen op 3 palletiseermachines en een big bag vulmachine. De 3 palletiseermachines en de big bag vulmachine worden gevoed met lege pallets via één centraal pallettransport systeem. Het pallettransportsysteem voor lege pallets bestaat onder andere uit een traverse, sheetlegger voor kartonnen sheets, sheetlegger voor foliesheets zowel hergebruikte als nieuwe palletmagazijnen en zowel hergebruikte als nieuwe draairollenbanen en rollenbanen. De beladen pallets worden vervolgens via een traverse met geïntegreerde draaitafel naar het centrale pallet afvoersysteem getransporteerd.

Met de nieuwe Votech vulmachines heeft Vreugdenhil de mogelijkheid de zakken te voorzien van een pinchtop sluiting. Hiermee komt men tegemoet aan haar klant wensen. In de branche wordt de vraag naar genaaide zakken steeds minder vanwege hygiëne overwegingen.

De zakken worden achter beide vulmachines samengevoegd naar één zakkentransportsysteem met onder andere een checkweger, metaaldetector en reject systeem. De gevulde zakken worden naar één van de twee nieuwe Votech palletiseermachines getransporteerd. De palletiseermachines kunnen ieder 4 verschillende palletmaten verwerken waaronder dubbeldek pallets. Vanwege het stapelen in een schacht kunnen de zakken niet over de pallets heen gaan hangen en zijn de gestapelde pallets zeer netjes, stabiel en strak. Hierdoor kunnen de pallets probleemloos in automatische magazijnen worden opgeslagen en vervolgens zonder problemen in vrachtwagens worden geladen, zonder dat de lading beschadigd.  

Terug